Oplevelser lokalt


Sankt Helene er beliggende i badebyen Tisvildeleje. Vestpå fra Tisvildeleje – ud for Danmarks femte største skov: Tisvilde Hegn – strækker sig en kilometerlang, hvid og børnevenlig sandstrand, med rent saltvand, klitter og skovbryn. Her er naturen ualmindelig ren og pæn, åben og uberørt.

Et af de sikre tegn på, at strandområdet og vandet ved vore badestrande er rent, er det Blå Flag. Gribskov Kommune har af Friluftsrådet fået tildelt det blå flag to steder. Siden 1988 har Tisvildeleje strand haft det Blå Flag. Dette er en understregning af, at vi her taler om et af Kattegatkystens mest attraktive badestrandsområder med sandstrand, rent vand og livreddertjeneste.

Hent Badeliv udflugtsfolder (PDF)


Den nærmeste strand fra Sankt Helene er stranden ved Helenekilde. Helenekilde er en af Danmarks mest berømte kilder, og fra gammel tid fortælles det, at den som er syg og ikke kan helbredes af anden vej, skal komme til kilden den 23. juni, Sankt Hans aften. Her skal man tappe det kvantum vand, man formoder at kunne drikke i løbet af den kommende nat og herefter begive sig til Helene grav, hvor man liggende på graven drikker det hellige og helbredende vand. Og når morgenlyset for alvor kommer igen, vil man være helbredt for sin sygdom.

Hent Sankt Helene udflugtsfolder (PDF)


I århundrederne frem til år 1730 udviklede området, som i dag er Tisvilde Hegn, sig til en sandørken. I årene herefter blev den fremskridende sandflugt stoppet ved hårdt slid med beplantning af området. Sandflugtsmonumentet på en bakketop for enden af Alléen blev rejst i 1788 til minde om bedriften.

 


Indenfor 2-3 km fra Sankt Helene findes hele 2 glaspusterier.Har du/I lyst til at besøge et glaspusteri, kan vi varmt anbefale Arresø Glashytte på Nyvej 18 i Tisvildeleje eller LaMa Glas. Begge steder har man mulighed for at se glaspusteren i arbejde, eller kigge på de mange smukke ting i forarbejdet glas.


I Ellemosen ved foden af Tibirke Bakker fandt man i 1940’erne en 150 m lang og ca. 4.800 år gammel stolpebro, samt en brolagt vej fra jernalderen. Stolpebroens pæle var spinkle og lavet af hassel. De har formentlig fastholdt en vejbane af flettede rismåtter lagt ud på mosefladen. Tag gummistøvler på, når du/I besøger Oldtidsvejen. Folder fra Skov- og Naturstyrelsen om Ellemosen forefindes på Sankt Helene. Læs mere om Holløse bredning i denne folder fra Naturstyrelsen.

 


Dette naturskønne område, der har ligget fredet før naturfredning fandt sted, med bevoksning af skovfyr, enebær og lyngklædte bakker formet af sandflugten, er et yndet udflugtsmål såvel for lokalbefolkningen som for turister. Fra ”Udsigten” kan man se Arresø, en stribe vand fra Roskilde Fjord og Gribskov.


Tag fiskestangen med eller lej én på Sankt Helene’s naturskole. Fisketegn til een dag koster 25 kr. – til en uge 75 kr. og til et år 100 kr. Fisketegn kan købes via nettet på www.fisketegn.dk

– en service som vi naturligvis hjælper med i receptionen.

Nærmeste Put and Take sø ca. 25 km. http://fredensborg-orredfiskeri.dk/.


Ramløse Mølle
Møllelodden 4, Ramløse, tlf. 48 30 16 31

På Møllelodden har der været mølle siden 1882, men den nuværende flotte hollandske mølle er fra 1908. Den stoppede oprindeligt maling af mel i 1937, men blev bevaret og i 1979 købt af Helsinge Kommunes Museumsvæsen. En række søndage vækkes området nu til live. Møller og møllesvendene maler mel og viser møllen frem. Gæster kan så købe kaffe og mølleboller.

Pibe Mølle
Høbjergvej, Høbjerg, tlf. 48 30 16 31

Pibe Mølle er en gammel stubmølle opført i 1789. En stubmølle drejes med håndkraft op mod vinden, og er landets ældste vindmølletype. Møllen ligger meget smukt på sin oprindelige plads i et uspoleret kulturlandskab syd for den lille by Høbjerg. Den kørte som vindmølle frem til år 1921, hvor Nationalmuseet overtog den. I dag er den en del af Helsinge Kommunes Museumsvæsen. Hver sommer kører det lokale møllelaug med møllen en række søndage.


I Laugø smedje bliver der fokuseret på, hvordan smeden tidligere skoede heste. På onsdage og torsdage kl. 11-12 og 13-16 vil de to senior-smede fra Dansk Metal – Ernst og Hans – demonstrere det gamle håndværk ved fremstilling af hestesko og dernæst fortælle om arbejdet med skoningen af hesten.

Laugø Smedjes åbningstider:
15. juni-15. september: ons-tors kl. 11-12 og 13-16
Uge 42: ons-tors kl. 11-12 og 13-16

Udenfor sæsonen efter aftale på tlf. 48 30 16 31.

 


Asserbo Slot, idag Asserbo slotsruin, blev bygget i 1100-tallet af biskop Absalon til munke af Karteuser-ordenen. Omkring 1560 overtog kongen slottet, som århundrederne derefter desværre sandede til. Det blev først gravet fri i 1849 af Kong Frederik VII, og færdigudgravet i 1972 af Nationalmuseet. Ruinen giver et flot indtryk af det gamle slot.Læs mere her –